Meny

 

 

Norge

Norge är friskt, vilt och fullt av hemligheter.

Res dit och låt Norge ta andan ur dig.

Nedan följer vi några förslag på ställen att besöka i Norge.

Vi häjlper Dig gärna med olika reseförslag!

Bergen – Porten till de norska fjordarna!

Söker Du efter natur, kultur och stadsliv är Bergen den perfekta staden att besöka!

Staden omges av många olika fjordar och därför anses Bergen vara porten till de norska fjordarna.

Bergen är mycket känt för Bryggen som är det gamla hansaområdet och som även finns på UNESCO:s världsarvlista. Här kan Du promenera bland de smala, mörka gränderna som tar Dig bakåt i tiden.

En annan välkänd huvudattraktion i Bergen är Fløibanen. Det är en linbana som tar Dig upp 320 meter över havet och ger Dig en fantastisk utsikt över hela staden. Turen tar bara några minuter och det finns flera avgångar per dag. Blir Du hungrig finns det både restaurang och café uppe på toppen.

Man får heller inte glömma bort att besöka Edvard Grieg museet, Troldhaugen. Han var Norges mest kände kompositör och bodde här i 22 år. Här komponerade han flera av sina välkända verk. ”I Bergakungens sal”,” Bröllopsdag på Troldhaugen” och Allegro är några av Griegs verk.

Lofoten

Oslagbar natur, fantastiskt fiske och idylliska små byar.

Lofoten har ca 24000 invånare och består av sju större öar. Ögruppen sträcker sig västerut norr om polcirkeln. Tack vare golfströmmen har Lofoten ett mildare klimat än andra delar av världen som ligger på samma breddgrad, ex. Grönland och Alaska.

Då Lofoten ligger ovanför polcirkeln har man chans till att uppleva midnattsolen från slutet av maj till mitten av juli och på vintrarna kan man få uppleva det fantastiska norrskenet.

På Loften finns det många olika aktiviteter och sevärdheter.

För Dig som vill resa tillbaka till Vikingatiden rekommenderar vi ett besök på Lofotr Vikingamuseum som ligger vid Borg på Lofoten. Ät och drick som en riktig viking medan de professionella guiderna klädda i vikingakläder visar hur livet kunde se ut på en gård under denna tid.

Testa på fiskelyckan, utmana Dina vänner på en golfrunda bland storslagen natur, paddla kajak eller ta en cykeltur , vandra eller testa på ribbsafari. Det finns gott om aktiviteter för alla på Lofoten.

När man besöker Lofoten finns det gott om övernattningsalternativ som omfattar hotell, campingplatser, vandrarhem, hytter, sjö hytt, pensionat samt bed & breakfast. Lofoten är mest känt för sina ”Rorbuer” som är sjöbodar som ursprungligen var enkla övernattningsstugor för fiskare. Men nu kan man välja rorbuer med allt från lite lägre standard till något högre.

 Oslo

Norges huvudstad Oslo ligger vackert belägen mellan Oslofjorden och omges av härliga gröna åsar. Här bor det ca 600 000 invånare.Oslo är faktiskt en av Europas äldsta huvudstäder och det sägs att den härstammar från vikingatiden då man har funnit rester av en by från omkring 1000 e.Kr. Staden har mycket att erbjuda både för Dig som är intresserad av kultur, shopping eller nöje.

Det finns mycket sevärdheter som man inte får missa i Oslo. Några av de populäraste sevärdheterna i Oslo är Operan med väldigt häftig arkitektur där Du kan ta en visit uppe på taket. Den Norske Operan och Balett är Norges största musik och scenkonstinstitution. Här kan Du uppleva opera, balett och konserter på någon av de tre olika scenerna.

Är Du ett stort fan av museum? Då kan vi rekommendera att Du går ombord på polarskeppet Fram på Frammuseet. Här får Du lära Dig hur Norges polarfarare klarade sig i världens kallaste klimat för över 100 år sedan. På huvuddäcket kan Du spana in det magiska norrskenet och bakom skeppet finns ett aktivitetscenter där Du bland annat kan testa Din fysiska styrka.

Som granne finner Du Kon-Tiki museet. Det var Thor Heyerdahl som kryssade 1947 över Stilla Havet med Kon- Tiki flotten. Här finns faktiskt originalet och dagligen visas det filmer.

Gillar Du konst så är det värt att besök Aston Fearnley museet. Museet är ett privat samtidsmuseum som visar utställningar från både norska och internationella konstnärer.Museet ligger beläget på Tjuvholmen bland alla imponerande arkitektur byggnader. Ta gärna en sväng upp i utkikshissen där du får en flott utsikt över hela staden.

För alla matsälskare så får man absolut inte glömma bort att besöka mathallen i Oslo. Här finns mat från både de norska och internationella köken. Känn dofterna och ta ett smakprov av alla läckerheter. På söndagar har man även möjlighet att beställa in smårätter från alla de olika stånden – ostbricka, kycklingspett, charkuterier, paella, korvar, biff wok bara för att nämna några.

 

 

  • Norge1
  • Norge2
  • Norge3
  • Norge4
  • Norge5
  • Norge6
  • Norge7
  • Norge8